Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Δράσεις ΕΕΤΤ για τους ΔΠ Ηλεκτρονικών Δικτύων Επικοινωνιών
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», η ΕΕΤΤ κατέθεσε το καλοκαίρι του 2012 αίτηση συγχρηματοδότησης για δύο έργα με αντικείμενο τους Δείκτες Ποιότητας ηλεκτρονικών δικτύων επικοινωνιών, τα οποία εγκρίθηκαν και εισήχθησαν στο εν λόγω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Υποέργο1: "Σύστημα Μέτρησης και Παρουσίασης Δεικτών Ποιότητας Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών"
Τα εν λόγω έργα έργα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς
Διεθνείς Οργανισμοί
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) είναι η ειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ μέσα στην οποία οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας συντονίζουν από κοινού την ίδρυση και λειτουργία δικτύων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών. Αριθμεί 193 μέλη και περίπου 700 συνεργάτες και εδρεύει στη Γενεύη. Η ITU είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση, την τυποποίηση, το συντονισμό και την ανάπτυξη των διεθνών τηλεπικοινωνιών καθώς και την παροχή βοήθειας για την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών.
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών είναι o διαμερισμός του φάσματος των ραδιοκυμάτων σε όλες τις χώρες, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την εγκατάσταση δορυφόρων στο διάστημα, η βελτίωση των υποδομών για τις τηλεπικοινωνίες στις αναπτυσσόμενες χώρες και φυσικά η δημιουργία παγκόσμιων προτύπων και συστάσεων για όλα σχεδόν τα θέματα τηλεπικοινωνιών.
Οι τρεις τομείς της Ένωσης – Ραδιοεπικοινωνίες (ITU-R), Τυποποίηση Τηλεπικοινωνιών (ITU-T) και Ανάπτυξη Τηλεπικοινωνιών (ITU-D) βοηθούν στη δημιουργία και διαμόρφωση των δικτύων και υπηρεσιών του μέλλοντος. Οι δραστηριότητές τους καλύπτουν όλες τις πτυχές των επικοινωνιών, από τον καθορισμό προτύπων που διευκολύνουν την ομαλή διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού και των συστημάτων σε παγκόσμια βάση, μέχρι την υιοθέτηση διαδικασιών λειτουργίας για το τεράστιο και εξελισσόμενο φάσμα ασύρματων υπηρεσιών και το σχεδιασμό προγραμμάτων για τη βελτίωση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ενδεικτικά, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών δραστηριοποιείται σε χώρους των τηλεπικοινωνιών όπως η ευρυζωνική και ασύρματη επικοινωνία, η αεροπορική και θαλάσσια πλοήγηση, η ραδιοαστρονομία, η μετεωρολογία μέσω δορυφόρων και πολλά άλλα.
Η σημασία της μέτρησης της ποιότητας των ενσύρματων και ασύρματων δικτύων ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι τόσο μεγάλη που η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών έχει δημιουργήσει μια αποκλειστική Ομάδα Μελέτης (Study Group) με την κωδική ονομασία SG12: «Performance, QoS and QoE».Η SG12 είναι μια ομάδα εξειδικευμένων μελών με σκοπό την δημιουργία διεθνών συστάσεων (ITU-T Recommendations) αναφορικά με την απόδοση των υπηρεσιών (Quality of Service, QoS) και την εμπειρία που έχει ο τελικός χρήστης (Quality of Experience, QoE). Το αντικείμενο της εν λόγω ομάδας επεκτείνεται σε όλο το εύρος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας/τοπολογίας (σταθερά ή κινητά δίκτυα) και των εφαρμογών ή υπηρεσιών (φωνή, δεδομένα ή εφαρμογές πολυμέσων).
Η εξέλιξη της τεχνολογίας μετάδοσης από μεταγωγή κυκλώματος σε μεταγωγή πακέτων έχει εισαγάγει νέα δεδομένα και προκλήσεις αναφορικά με τον καθορισμό ΔΠ, γεγονός που απορρέει σε μεγάλο βαθμό από τη μετάδοση στο Internet δεδομένων χωρίς σύνδεση και με μεταβλητή καθυστέρηση, βάσει του IP πρωτοκόλλου. Τα πρότυπα που καθορίζονται από το συγκεκριμένο γκρουπ έχουν σκοπό να καθορίσουν τα όρια των επίπεδων απόδοσης από άκρο σε άκρο του δικτύου που είναι επαρκή για την υποστήριξη της ποιότητας υπηρεσιών στο νέο ΙΡ περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ αριθμό εφαρμογών.
Τελικός σκοπός του SG12 είναι η τυποποίηση λειτουργικών απαιτήσεων στην απόδοση των ΔΠ υπηρεσιών και εμπειρίας στη διαλειτουργικότητα χρήστη προς χρήστη και να αναπτύξει αντικειμενικές και υποκειμενικές μεθοδολογίες ποιότητας για τις υπηρεσίες πολυμέσων (multimedia services).
Ορισμένα από τα επιτεύγματα της ITU-T σχετικά με συστάσεις για ποιότητα υπηρεσιών είναι:
-Το E-model (Σύσταση ITU-T G.107) για τη παραμετρική μέτρηση της ποιότητας φωνής, το οποίο έχει βρει ευρεία εφαρμογή τόσο σε ενσύρματα όσο και σε ασύρματα δίκτυα, ανεξαρτήτως τεχνολογίας μετάδοσης (μεταγωγή κυκλώματος ή πακέτων). Μία εξειδικευμένη έκδοση αυτής της σύστασης, με τίτλο ‘Wideband E-Model’, αναφέρει προσαρμογές του κλασσικού μοντέλου σε ευρυζωνικά δίκτυα.
-Τα μοντέλα αντιληπτικής αξιολόγησης της ποιότητας φωνής (Perceptual Evaluation of Speech Quality) ITU-T P.862 και P.863, τα οποία χρησιμοποιούν σήματα αναφοράς για την αντικειμενική μέτρηση της ποιότητας.
-Η σύσταση Υ.1541 που ορίζει στόχους ποιότητας για IP υπηρεσίες και τρόπους μετρήσεων σημαντικών μεγεθών όπως η καθυστέρηση και ο ρυθμός απωλειών, καθώς και παράγοντες που επηρεάζουν τις μετρήσεις.
Τέλος, η ITU-T έχει ενεργή συμμετοχή στη συγγραφή προτύπων για σύγχρονα θέματα όπως η σειρά αλγοριθμικών μοντέλων ITU-T P.1200 για την αξιολόγηση της ποιότητας πολυμέσων συνεχούς ροής (multimedia streaming) με μη παρεμβατικές μεθόδους, η σύσταση G.1050 για την αξιολόγηση της μετάδοσης πολυμέσων σε IP δίκτυα με στατιστικές μεθόδους, οι συστάσεις G.1080 και G.1081 για IPTV, κ.α.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Τηλεπικοινωνιακά Πρότυπα ETSI εδρεύει στη Γαλλία και αριθμεί σήμερα περισσότερα από 750 μέλη από 63 χώρες/διοικητικές περιοχές εντός και εκτός της Ευρώπης. Εκπροσωπεί κρατικές αρχές, χειριστές δικτύων, βιομηχανίες, παρόχους υπηρεσιών, ερευνητικούς φορείς και απλούς χρήστες. Το πρόγραμμα εργασίας του Ινστιτούτου καθορίζεται από τα μέλη του. Το ETSI dιαδραματίζει σημαντικό ρόλο, σε ότι αφορά στη συμμετοχή της Ευρώπης, στην ανάπτυξη, παγκοσμίως, της Τυποποίησης σε θέματα Τηλεπικοινωνιών, Ραδιοφωνίας και Τεχνολογίας της Πληροφόρησης.
Η τεχνική εργασία εντός του ETSI οργανώνεται σε Τεχνικές Επιτροπές (Technical Committees). Η Επιτροπή που ασχολείται με τα θέματα των δεικτών ποιότητας δικτύων και υπηρεσιών είναι η STQ (Speech and multimedia Transmission Quality).
Τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ETSI αφορούν στα παγκόσμια πρότυπα για κινητές και ασύρματες τηλεπικοινωνίες GSM, 3G, 4G, DECT, TETRA. Αναφορικά με σύγχρονα θέματα, το ETSI έχει συστήσει επιτροπές για SmartM2M (Smart Machine-to-Machine Communications), έξυπνα συστήματα μεταφορών, κυβερνοασφάλεια, εικονικοποίηση (virtualization) λειτουργιών δικτύου, κ.α.
H European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT) ιδρύθηκε το 1959 για να συντονίσει τους οργανισμούς που παρέχουν τηλεπικοινωνιακές και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Αποτελείται από δύο Επιτροπές: την Electronic Communications Committee (ECC) υπεύθυνη για τις τηλεπικοινωνίες και τις ραδιοεπικοινωνίες και την European Committee for Postal Regulation (CERP) υπεύθυνη για τα ταχυδρομικά θέματα. Η Επιτροπή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Electronic Communications Committee -ECC) απαριθμεί 48 μέλη-χώρες με σκοπό να αναπτύξουν κοινές πρακτικές και κανονισμούς στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και σε σχετικές εφαρμογές στην Ευρώπη και να παρέχει ένα κεντρικό σημείο πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του φάσματος. Ο πρωταρχικός του ρόλος είναι να εναρμονίσει την αποδοτική χρήση του φάσματος, τις δορυφορικές επικοινωνίες και την αριθμοδότηση στην Ευρώπη. Συντάσσει αναφορές σχετικά με βέλτιστες πρακτικές για την αξιολόγηση της ποιότητας των δικτύων, ωστόσο ο κύριος ρόλος της δεν είναι η συγγραφή νέων συστάσεων, αλλά ο συντονισμός και η παροχή περισσότερων κατευθύνσεων οδηγιών σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς για την εφαρμογή των υφιστάμενων προτύπων. Αναλαμβάνει επίσης έναν πολύ ενεργό ρόλο σε διεθνές επίπεδο θέτοντας και εκπροσωπώντας τις ευρωπαϊκές θέσεις και ενδιαφέροντα στην ITU και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Το Internet Engineering Task Force (IETF) είναι μια μεγάλη, ανοιχτή διεθνής κοινότητα που αποτελείται από σχεδιαστές δικτύων, παρόχους, προμηθευτές και ερευνητές οι oποίοι ασχολούνται με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής και την ομαλή λειτουργία του διαδικτύουInternet. Το καινοτόμο στοιχείο αυτού του οργανισμού είναι ότι είναι προωθεί την εθελοντική συγγραφή προτύπων, δηλ. οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει ένα νέο πρότυπο, χωρίς να έχει την υποχρέωση να είναι μέλος. Τα προτεινόμενα κείμενα ονομάζονται RFC (Request For Comments), είναι ελεύθερα διαθέσιμα στον παγκόσμιο ιστό και αναθεωρούνται και κριτικάρονται από οποιονδήποτε το επιθυμεί.
Οι τεχνικές εργασίες του IETF πραγματοποιούνται σε ομάδες εργασίας, τα οποία οργανώνονται ανά θεματική ενότητα (π.χ. routing, transport, security, κτλ.). Οι περισσότερες εργασίες γίνονται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ συναντήσεις πραγματοποιούνται 3 φορές τον χρόνο. Για την αναγωγή ενός κειμένου σε πρότυπο Internet (Internet Standard) δεν ακολουθείται αυστηρή ψηφοφορία, αλλά η αρχή της σχετικής συναίνεσης (rough consensus), δηλαδή αρκεί η κυρίαρχη άποψη της ομάδας εργασίας να συμφωνεί με το κείμενο.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του IETF είναι η προώθηση και η διαχείριση των προτύπων που σχετίζονται με την ομάδα πρωτοκόλλων TCP/IP, τα οποία αποτελούν το θεμέλιο λίθο του Internet. Πιο σύγχρονα επιτεύγματα είναι ο ορισμός των διευθύνσεων IPv6, χάρη στις οποίες αυξάνεται σημαντικά ο διαθέσιμος αριθμός διευθύνσεων, καθώς και πρωτόκολλα για τη διαχείριση προβλημάτων συμφόρησης (π.χ. μηχανισμοί congestion avoidance, fast recovery). Τελευταίες συνεισφορές αφορούν σε πρωτόκολλα και διαδικασίες για τη βελτίωση της δυνατότητας αύξησης του αριθμού των συσκευών και της κίνησης που διέρχεται στο Internet, αλλά και συστήματα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο ποιότητας των δικτύων μεγάλης κλίμακας (π.χ. πλαίσιο LMAP).